'Omul nu poate deveni om decât dacă este educat' (J. A. Comenius)
luni, 30 martie 2009
Reuniune managerială (27 martie)
Meeting-ul s-a desfășurat după următorul program:
- primirea invitaților;
- cuvânt de deschidere;
- scurt istoric al școlii;
- prezentarea materialelor cu tema 'Natura și necesitatea consilierii la locul de muncă; consilierea în situații disciplinare' (de către d-l director Cârstean Gheorghe);
-dezbateri în plen.
Atât tema prezentată de d-l director (necesară și actuală astăzi) cât și feedback-ul pozitiv al invitaților au făcut din această întâlnire un real succes.
Felicitări d-lui director si celorlalte cadre didactice implicate în această acțiune.
duminică, 29 martie 2009
Ziua mondială a apei (22 martie)
statistici interesante despre apă
http://www.worldwaterday.org/page/107
http://www.unwater.org/worldwaterday/flashindex.html
marți, 24 martie 2009
Bisericile din Gălănești
Biserica cu hramul ''Sfinții Apostoli Petru și Pavel'' a fost construita între anii 1992-2000 la inițiativa preotului Dumitru Babula, cu fonduri donate de locuitorii comunei.
Biserica cu hramul ''Sf. Arhangheli Mihail și Gavril'' a fost clădită între anii 1849-1850, din bârne de lemn pe parcela N.R.G.E 294, B.P12, G.P9/4 341, dăruită de enoriaşii Mihai Bodnărescu, Nicolae Bodnărescu Simion şi Nicolaie Ungurean. Se simţea pe atunci mare lipsă de biserică, credincioşii erau nevoiţi să meargă în interese religioase pănă
Astăzi biserica aşa cum a fost refăcută în 1902, are formă de bazilică cu trei turnuri, acoperită cu tablă. Are ferestre înalte şi două intrări: una din spre sud unde este anexată şi o mică încăpere şi a doua dinspre apus. Atât pe dinafară, cât şi prin interior este căptuşită cu scânduri. În interior biserica are trei despărţituri: sfântul altar, naos şi pronaos. Sfântul altar se desparte de naos prin catapeteazma din lemn de tei, frumos sculptată şi care închide această despărţitură până în tavan. Icoanele de pe catapeteasmă sunt pictate în ulei pe lemn de către Ieromonahul Nicandru în anul 1856. Iscălitura lui se poate vedea pe scândura din spatele icoanei Maicii Domnului de la catapeteasmă.
Pictura este bună şi prezintă valoarea artistică. Despărţitura între naos şi pronaos are formă de semicerc, iar în partea de apus a pronaosului se găseşte cafsul pentru cor. Obiecte cu valoare istorică şi artistică sunt: icoanele de pe catapeteasmă, icoane praznicare şi un antimis sfinţit de I.P.S. Teoctist în anul 1878.
După cum s-a mai amintit, biserica a fost restaurată în anul 1902. Atunci ea a fost mărită cu partea care formează astăzi pronaosul, s-a acoperit cu tablă şi s-a făcut o intrare nouă din spre apus. Cheltuielile au fost suportate atât de credincioşi cât şi de Fondul Bisericesc. Astăzi ea se găseşte în stare bună şi deserveşte în condiţii satisfăcătoare cerinţele religioase ale credincioşilor.
Biserica din satul Hurjuieni cu hramul “Pogorârea Sfântului Duh”, e clădită din lemn de brad, pe temelie de ciment în anii 1924-1925.
Pentru construirea acestei biserici, credincioşii din Hurjuieni au primit, în dar din partea credincioşilor din Câmpulung Moldovenesc, o biserică veche, care fiind prea mică, i s-a mai adăugat material procurat de credincioşi din Fondul Bisericesc şi s-a putut ridica o biserică mai mare, după nevoile satului.
La demolarea acelei biserici, enoriaşul Hurjui Gheorghe a lui Constantin declară, că s-ar fi găsit un perete, din care se putea cunoaşte că acea biserică era construită de pe timpul domnitorului Vasile Lupu.
Biserica este aşezată lângă şoseaua ce duce la Frătăuţii Vechi. Este acoperită cu şindrilă peste care s-a pus tablă şi are un singur turn. Pe dinafară pereţii sunt căptuşiţi tot cu şindrilă, iar în interior este podită cu scânduri de brad.
Maistrul care a făcut această biserică este Alexandru Bodnar cu fiii săi din Hurjuieni.
Biserica are formă de cruce în stil moldovenesc cu ferestre înguste şi înalte. Are două intrări: una dinspre apus şi alta dinspre răsărit. În interior are trei despărţituri: Sfântul Altar, naos şi pronaos.
Catapeteasma are o lăţime de 6 metri şi o înălţime de 5 metri, şi este adusă din Câmpulung, de la biserica primită. Icoanele sunt pictate în ulei, pe lemn şi ar data din secolul XVIII. În biserică sunt icoane şi mai vechi, din secolul XVII, precum şi un Liturghier, tipărit la Iaşi, la Mitropolia Moldovei din anul 1755.
O importanţă artistică deosebită are rama de la icoana Maicii Domnului; este din metal suflat în aur, artistic lucrată, prevăzută cu iconiţe mici, reprezentând diferite scene din viaţa Mântuitorulul.
luni, 23 martie 2009
Ziua internațională a francofoniei (20 martie)
Iată și cateva articole foarte utile pe această temă:
francofonie(I)
francofonie (II)
francofonie (III)
miercuri, 18 martie 2009
Elevi la biblioteca școlii
Scopul acesteia a fost: familiarizarea elevilor cu accesul la informație într-o bibliotecă, conștientizarea importanței frecventării unei biblioteci, formarea deprinderilor de lucru în bibliotecă, lucrul pe grupe, ... cu alte cuvinte, plăcerea de a citi și a se informa în permanență.
Felicitări d-nei Hurjui și spor la citit elevilor!
marți, 17 martie 2009
Interviu cu profesorii
Parteneriat grădiniță-școală
Scopul proiectului este cunoaşterea principalelor aspecte legate de pâine şi conştientizarea importanţei pâinii pentru oameni. Acest proiect urmăreşte dezvoltarea relaţiei grădiniţă –şcoală - familie - comunitate locală în interesul copiilor. Este necesar să se formeze copiilor atitudini şi comportamente legate de importanţa pâinii de la o vârstă cât mai fragedă.
Cele mai importante activităţi realizate în cadrul proiectului sunt:
-Însămânţarea grâului - activitate realizată în câmp sub îndrumarea domnului inginer Maxineanu;
-Observarea lanului de grâu;
-,,Povestea bobului de grâu”- audiţie;
-Vizită la moară şi la brutărie - activitate prezentată de către doamna Ionesi Doina.
Următoarea activitate ,,Pâinea noastră cea de toate zilele” se va desfășura în luna aprilie, împreună cu preotul profesor Moroşan Ioan.
În etapa de evaluare , ,,Micii brutari” împreună cu părinţii vor aplica toate cunoştinţele asimilate pe parcursul proiectului.
II. Având în vedere necesitatea integrării cu succes a preşcolarilor în clasa I şi dorinţa de colaborare a educatoarei şi învăţătoarei , pentru asigurarea continuităţii procesului de instruire, am realizat proiectul de parteneriat ,,Călătorie în lumea minunată a poveştilor”. Prin întâlnirile cu doamna profesoară Hurjui Maricica Daniela, în cadrul bibliotecii se vor evidenţia valorile estetice cuprinse în cărţi , antrenând copiii în activităţi comune.